Почивки

Почивка на Сейшелските острови!

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ Република Сейшели е островна държава, разположена на 155 острова в Индийския океан, отстояща на около 1500 км източно от континента Африка, североизточно от Мадагаскар. Други близкостоящи острови до Сейшелите са: Мавриций и Реюнион на юг, Коморски острови и Мейота на югозапад и Сувадивската група на Малдивските острови на североизток. Сейшели имат най-малкото население от суверенните страни в Африка. Столица - Виктория (25 хил. ж.). Други градове - Ла Реюнион, Такамака. Около 90 % от населението живеят на о-в Мае.

ЕЗИК И РЕЛИГИЯ Повечето жители на Сейшелите са християни. Преобладаващата деноминация е римокатолическата (около 90%), следвана от англиканската (около 7%). Срещат се и други религии; една от най-бързо растящите е ислямът. Официални езици са сейшелския, френския и английския.

ПАРИЧНА ЕДИНИЦАПаричната единица е сейшелската рупия = 100 цента. 1 Евро = 5.95

КЛИМАТ Климата е субекваториален (морски). Средната годишна температура е 26-28 градуса. Най-дъждовните месеци са декември и януари, а най-сухите са юни и юли. Срещат се и силни урагани, но не така често както на островите Реюнион и Мавриций. Тропически, топъл и влажен климат. Два сезона: сух, по-хладен (май-октомври) и влажен, с по-топло време (ноември-април).

ФЛОРА И ФАУНАПодобно на много други крехки островни екосистеми, тази на Сейшелите е пострадала значително през ранните етапи на заселването на хората. Напълно са изчезнали сейшелският папагал, соленоводните крокодили, повечето гигантски костенурки от гранитните острови, изсечени са повечето крайбрежни и равнинни гори. Вредите обаче са по-малки от тези на други острови, например Мавриций или Хаваите, отчасти тъй като Сейшелите са обитавани от хора сравнително отскоро (от 1770-те). Днес Сейшелите са един от примерите за успешна защита на флората и фауната.На гранитните острови се намират около 75 ендемични вида растения, на групата Алдабра - още около 25. Добре известна е Коко де мер - вид палма, който расте само на островите Праслин и Курюз. Наричан понякога „орех на любовта“ заради формата си, орехът на тази палма е най-голямото семе в растителния свят (достига 25 кг). Медузеното дърво е било смятано за изчезнало, но през 1970-те е било открито на няколко места на остров Махе. Днес то расте само там; всички опити да бъде разсадено са били неуспешни. Друг уникален растителен вид е гарденията на Райтс, която расте единствено в резервата на остров Арид. Гигантските костенурки от Алдабра вече населяват много от островите. Популацията на Алдабра е най-голямата в света. На някои места те дори биват отглеждани изкуствено. Твърди се, че популациите им на гранитните острови включват различни видове; разпределението по видове засега не е известно. Сейшелите са дом на някои от най-големите колонии от морски птици на света. Острови като Бърд, Арид, Кусин, Алдабра и Космоледо са подслон на много видове морски птици. Остров Арид има повече видове и брой морски птици от всички други гранитни острови, взети заедно. За някои от видовете това са най-големите им колонии на света. Морският живот около островите, особено около по-отдалечените коралови, е много красив. Регистрирани са повече от 1000 вида риби. Откакто риболовът чрез харпуни и динамит беше забранен през 1960-те чрез усилията на местните еколози, морската фауна не се бои от гмуркачите и водолазите. Обезцветяването на коралите засегна през 1998 г. повечето рифове, но някои вече се възстановяват (напр. о-в Силует). Рифовете включват огромно богатство от твърди и меки корали. Ловът на морски костенурки беше забранен през 1994 г., и популациите им успешно се възстановяват на няколко защитени острова - Кусин, Арид, Силует и Алдабра. За съжаление, на незащитените острови броят им продължава да намалява. Използването на дънни мрежи за лов на акули вече също е забранено.

ЗАПИТВАНЕ ЗА ИНДИВИДУАЛНА ОФЕРТА

България Травъл - гр. София, ул."Пиротска" № 45, ет. 1 02/989 89 69 - office@bulgariatravelbg.com
Bulgaria Travel LTD, 45 Pirotska str., level 1, Sofia - 0899 53 99 66 bulgariatravel; Facebook "Bulgaria Travel"